Rakennusalan syksy on synkkä ja sateinen – terveiset liiketoimintajohtajalta

Katson 1. elokuuta ulos toimiston ikkunasta. Syksy ei ole vielä täällä, mutta Vantaa on synkkä ja sateinen.

Kesä on tunnetusti rakennusliikkeille vuoden kohokohta, mutta tämä kesä oli säännön toivottavasti vain vahvistava poikkeus. Epävarmuus on vallannut alan ja työmarkkinat. Elinkeinoelämän luottamus jatkaa laskuaan, eli kovat ovat ajat edessä. Suuret rakennusliikkeet ilmoittavat tappioistaan ja liiton rahoille lähteneitä on monia. 

Mistä on kyse, kysyy tietämätön? 

Toinen tietämätön voi vastata, että korot ja lainaehtoinen rakentaminen on säpissä. Luvut näyttävät vaarallisesti vuoden 2008 tilastoja, mutta kriisi on erilainen. Jenkkien ohjauskorkojen noustessa, EKP seurasi samoissa jalanjäljissä. Tänään se näkyy korkojen nousuna ja rakentamisen taantumana. Toivoa voi, että tavoitteeseen päästään ja inflaatio laskee, muttei pusketa kuitenkaan lamaan asti. 

Onko tässä mitään hyvää tulossa? 

Nykytilassa entistä tärkeämpään rooliin nousee etenkin joustavuus. Jotta pääsemme tämän laskun ohi, on meidän voitava joustavasti sopia työvoimasta. Emme voi enää pitää yli 20 vuotta vanhoja raameja paikoillaan ja odottaa eri lopputuloksia. Rakennusalankin on opittava ja ymmärrettävä, että työn murros on täällä, samoilla vaikutuksilla kuin muillakin toimialoilla. Jos laahaamme tämänkin kanssa perässä, emme ole mahdollistajia, vaan estäjiä – ei ihmekään, jos olemme samojen haasteiden edessä kuin 90-luvulla. 

Uudet mallit tuovat kuitenkin toivoa synkkyyteen. Tahtirakentaminen on ollut paljon esillä erityisesti Skanskan ja SRV toimissa, mutta PK-rakennusliikkeille termi ja tekeminen ei ole vielä jalkautunut. Tärkeintähän tahtirakentamisessa on, että urakan kaikki ketjun osat ovat tietoisia työtavasta ja osaavat toteuttaa tahtirakentamisen periaatteita. Lean asiantuntija Michael Villarikin on tästä paljon kouluttanut, varsinkin alihankintaverkostojen vastuuhenkilöitä. 

Suomalaiset innovaatiot ovat myös ihastuttavan suuressa suosiossa, erityisesti rakennusmateriaalien saralla. Näille on kysyntää entistä enemmän myös kansainvälisillä markkinoilla. Suomalaisten rakennusmateriaaliyritysten suurin haaste onkin suunnitelmallinen kansainvälistyminen. Yhteistyökumppanimme Yrittäjän Tili ja Laki Oy on auttanut viimeaikoina useita yrityksiä kansainvälistymisen edellytysten arvioinnissa mm. Business Finlandin avustuksella.

Asia jonka kaikki tietää, mutta sitä ei saa sanoa suoraan

Suomalainen rakentaminen ja sen laatu on kärsinyt. “Mies ja paku” on hävitetty uudistyömailta, ja hyvät myyntimiehet ovat vallanneet alihankkijoiden paikat, ilman sen kummempia referenssejä osaamisesta. Vanhan ajan raksayrittäjiä ei näy kuin palkkatyössä, sillä valtion vouti on kuukausittain muistuttamassa olemassaolostaan. Näitä erittäin laadukkaasti tekeviä, ahkeria ja yrittäjähenkisiä kavereita on p.a.l.j.o.n. Kentällä voitaisiin mielestäni enenevissä määrin keskittyä yrittäjyyttä mustamaalaavan harmaan talouden torjuntaan ja hyväveliverkoston kitkemiseen, ja muistaa, mistä Suomi tunnetaan.

Mitäs nyt? 

Olisiko meidän johtohenkilöiden aika laskeutua norsunluutorneistamme, ja aidosti keskustella töitä tekevien raksaäijieemme (ja -daamiemme) kanssa? Tämä saattaisi muutta ajatuksen jos toisenkin tietyistä pinttyneistä käytännöistä, joilla ei ole nykypäivänä virkaa. 

Tärkeintä on muistaa kuitenkin muistaa – herkkohermoisillehan tämä ala ei ole, joten lehmänhermoilla uuteen nousuun 2023 toisen puolikkaan alkaessa!

Katariina Komulainen, Liiketoimintajohtaja

Lisää artikkeleita

TOP-3 tehtävää huhtikuulle

Rakennusalan ahdinko on pahimmillaan juuri nyt. Se näkyy ja kuuluu. On optimistista nähdä, että vanhat tukijoukot vuosien takaa palaavat osuuskuntaamme. Erityisesti kasvaa jälleen sama vanha

konkurssi

Tarvitaanko yrittäjiä rakennusalalla?

Rakennuslehdessä julkaistua artikkelia “Kuinka tunnistaa vastuullinen yritys” (25.11.23) sivuava mielipidekirjoitus. Rakennusalalla tällä vuosituhannella tapahtunut yrittäjyyden suosion kasvu on merkittävä indikaattori yksilöiden pyrkimyksestä itsenäiseen toimeentuloon. Tämä

Mies ja paku, kevytyrittäjyys, osuuskuntayrittäjyys

Kevytyrittäjyyden huonot puolet: 10 haastetta ja riskiä

Kevytyrittäjyyden huonot puolet jäävät usein keskustelun ulkopuolelle sen kasvettua viime vuosina suosituksi työskentelymalliksi monien työnhakijoiden ja ammattilaisten keskuudessa. Kevytyrittäjyys tarjoaa houkuttelevia etuja, kuten joustavuutta, vapautta

Eurowork vieraana Neuvottelija-podcastissa 10.8.23

Neuvottelija-podcast on Sami Miettisen juontama yhteiskunnallisiin aiheisiin, talouteen ja yrittäjyyteen keskittyvä podcast, jota seuraa kymmeniätuhansia johtohenkilöitä ympäri Suomen. Euroworkin liiketoimintajohtaja Katariina Komulainen oli podcastissa vierailemassa