Yhteistyössä Yrittäjäkassa: Yritätkö ilman turvaverkkoa?

Yrittäjyys kiehtoo nykypäivänä yhä useampia. Moni haaveilee voivansa päättää omista työajoistansa ja työskentelytavoistansa itse: tehdäkö hommia 25 tuntia vuorokaudessa vai ottaako arkiaamuihin enemmän aikaa itselleen? Yrittäjänä työkiireiden, arkisen hyörinän ja vapaa-ajan huvitusten yhdistäminen käy jouhevammin. Yrittäjyyden parhaiksi puoliksi nimetäänkin useimmiten vapaus, vapaus ja vapaus. 

Toisaalta toreilla ja turuilla puhutaan paljon myös yrittäjän riskistä – vapaus tuo mukanaan vastuuta. Loppupeleissä harva on valmis trapetsitaiteilemaan ilman minkäänlaista turvaverkkoa. Toisin sanoen useimmat yrittäjät pyrkivät jollain tapaa minimoimaan yritystoimintaan liittyviä riskejä.  

Yksi kätevä tapa hallita riskejä ja turvata tulevaisuuden toimeentuloa on vakuuttaa itsensä työttömyyskassassa. Suomessa myös yrittäjillä on palkansaajien tavoin oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. 

Vakuuta itsesi oikeassa kassassa

Suomen työttömyysturvajärjestelmä ei kuitenkaan ole täysin aukoton. Yhä useampi työskentelee tätä nykyä sekä palkansaajana että yrittäjänä: toinen tekee palkkatyön ohessa muutamia kaupallisia yhteistöitä, kun taas toinen laittaa enenevissä määrin paukkuja alati kasvavaan bisnekseensä. Kukaan ei kuitenkaan voi olla yhtäaikaisesti vakuutettuna kahdessa kassassa. Jos henkilön katsotaan tekevän töitä yrittäjäasemassa, hän ei voi kerryttää palkansaajan työssäoloehtoa ja päinvastoin. 

Tällaisissa tilanteissa monille päänvaivaa aiheuttaakin oikean työttömyyskassan valinta. Helppona pääsääntönä toimii se, että palkansaajakassat vakuuttavat palkansaajat ja Yrittäjäkassa vakuuttaa yrittäjät, maatalousyrittäjät, kevytyrittäjät ja tietyissä tilanteissa yrityksen osaomistajat ja perheenjäsenet. Työttömyyskassa kannattaa siten valita aina päätoimen mukaan. 

Koska tapauksia on kuitenkin yhtä monia kuin on yrittäjiäkin, voit varmistaa oman statuksesi tekemällä Yrittäjäkassan nettisivuilta löytyvän helpon Oletko yrittäjä -testin.

Liity Yrittäjäkassaan, ja yritä tulevaisuudessakin rohkeasti!

Lisää artikkeleita

konkurssi

Tarvitaanko yrittäjiä rakennusalalla?

Rakennuslehdessä julkaistua artikkelia “Kuinka tunnistaa vastuullinen yritys” (25.11.23) sivuava mielipidekirjoitus. Rakennusalalla tällä vuosituhannella tapahtunut yrittäjyyden suosion kasvu on merkittävä indikaattori yksilöiden pyrkimyksestä itsenäiseen toimeentuloon. Tämä

Mies ja paku, kevytyrittäjyys, osuuskuntayrittäjyys

Kevytyrittäjyyden huonot puolet: 10 haastetta ja riskiä

Kevytyrittäjyyden huonot puolet jäävät usein keskustelun ulkopuolelle sen kasvettua viime vuosina suosituksi työskentelymalliksi monien työnhakijoiden ja ammattilaisten keskuudessa. Kevytyrittäjyys tarjoaa houkuttelevia etuja, kuten joustavuutta, vapautta

Eurowork vieraana Neuvottelija-podcastissa 10.8.23

Neuvottelija-podcast on Sami Miettisen juontama yhteiskunnallisiin aiheisiin, talouteen ja yrittäjyyteen keskittyvä podcast, jota seuraa kymmeniätuhansia johtohenkilöitä ympäri Suomen. Euroworkin liiketoimintajohtaja Katariina Komulainen oli podcastissa vierailemassa

Eurowork ja Mesensei yhteistyötiedote

Lehdistötiedote: Euro Work-Center ja Mesensei ilmoittavat strategisesta yhteistyöstä 5.7.2023 Tia Kiiskinen Euro Work, Suomen johtava rakennusalan osuuskunta, ja Mesensei, alustateknologian edelläkävijä Suomessa, ilmoittavat ilolla strategisesta