Rakennusalan töitä Suomesta?

Rakennusalan töitä saa Suomesta yllättävän helposti, kun tietää, mistä etsii. Hyvistä kirvesmiehistä, laatoittajista, putkimiehistä, esiputsareista ja muista on aina pulaa. Suomessa työskentelyssä on muutamia huomioitavia asioita ja valintoja esimerkiksi työskentelymuodon osalta, jotka vaikuttavat niin ansiotasoosi kuin sosiaaliturvaasikin.

Seuraavassa kolmen kohdan opas sinulle, joka etsit rakennusalan töitä Suomesta.

1. Miten teen rakennusalan töitä Suomessa?

Suomessa voi työskennellä niin palkkatyössä, yrittäjänä, kevytyrittäjänä kuin osuuskunnan jäsenenäkin. Käydään läpi eri työskentelymuodot hieman tarkemmin.

 

Palkkatyö 

Rakennusalan palkkatyössä toimit työsuhteessa, jolloin yritys maksaa sinulle ansiosi palkkana. Palkan lisäksi yritys maksaa valtiolle palkan sivukulut, jotka saattavat olla jopa yhtä suuret kuin sinulle maksettu palkka. Palkkastasi poistetaan ansiotulovero henkilökohtaisen veroprosenttisi mukaisesti (saat verokortin Suomen verotoimistosta palkkatyötä varten). 

Palkkatyössä saat palkan myös sairastuessasi. Esimerkiksi kirvesmiehen keskimääräinen palkka Suomessa on 17e/h, josta verojen jälkeen jää sinulle noin 13e/h. 

 

Kevytyrittäjyys

Kevytyrittäjyys on työskentelymuoto, jossa hyödynnät ulkopuolista yritystä asiakkaan laskutuksessa ja sinun palkanmaksussasi. Tämä yritys laskuttaa asiakastasi puolestasi, ottaa oman osuutensa laskutuksesta (5-15%), ja maksaa loppuosan sinulle palkkana. Palkastasi lähtee lisäksi pakolliset lisämaksut, jotka ovat muutaman prosentin luokkaa. Voit laskuttaa työstäsi kirvesmiehenä 28e/h, josta kulujen jälkeen käteesi jää n. 17e/h.

Kevytyrittäjänä tarvitset myös oman YEL-vakuutuksen (200e-600e/kk). Kevytyrittäjäyritykset tarjoavat lisäpalveluina vakuutuspaketteja, mutta on äärimmäisen tärkeää varmistua, että nämä pätevät rakennusalalla. Vakuutukset on usein määritetty kattamaan tavallinen toimistotyöskentely, ei rakennustyömaalla mahdollisesti tapahtuvia suuria vahinkoja. Tämän lisäksi kevytyrittäjäyritykset eivät ole päteviä auttamaan rakennusalan konfliktitilanteissa, jos esimerkiksi laskusta tai työmaan toimenpiteistä tulee erimielisyyksiä.

Varaudu siihen, että joillain työmailla kevytyrittäjiä ei hyväksytä työskentelyyn alivakuuttamisongelman takia.

 

 

Osuuskuntayrittäjyys

Rakennusalalla osuuskuntayrittäjyys on äärimmäisen suosittu työskentelymuoto, joka on verrattavissa kevytyrittäjyyteen, mutta tarjoaa parempaa turvaa ja reilusti enemmän tukea. He, jotka etsivät rakennusalan töitä Suomesta, aloittavat tiensä yleensä rakennusosuuskunnassa. Rakennusalan osuuskunnassa työskennellessäsi ilmoitat työstäsi osuuskunnalle, joka laskuttaa asiakastasi työstäsi ja maksaa rahan sinulle palkkana, vähentäen osuuskunnan komission välistä (5-15%). Voit laskuttaa työstäsi kirvesmiehenä n. 28e/h, josta käteesi jää kulujen jälkeen n. 17e/h.  Virallinen termi tälle työskentelymuodolle on osuuskuntayrittäjä.

Konfliktitilanteessa osuuskunta tarjoaa sinulle tukea selvitystyöhön ja ohjeistusta työmaalla esiintyviin ongelmiin ja vahinkoihin. Saat apua myös muihin ongelmiin, joita alalla kohtaat.

Rakennusalan osuuskunnat vakuuttavat jäsenensä kattavasti nimenomaan rakennusalaa varten, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia alivakuuttamisesta työmaalla. Et tule myöskään käännytetyksi ovelta, sillä osuuskuntayrittäjät ovat tervetulleita kaikille työmaille.  Suomen suurin rakennusalan osuuskunta on Euro Work.

 

Rakennusalan töitä suomesta

 

Yrittäjyys

Jos haluat työskennellä yrittäjänä Suomessa, sinun tulee perustaa yritys Patentti- ja Rekisterihallituksen verkkosivuilla. Yrityksen perustaminen maksaa n. 300e, jonka lisäksi tarvitset pankkitilin ja kirjanpitäjän (n.100e/kk). Kun toimit yrittäjänä, olet vastuussa omista lakisääteisistä ilmoituksistasi ja maksuistasi, joita ovat muunmuassa kuukausittainen arvonlisävero (mikäli et toimi käänteisen arvonverovelvollisuuden alaisena) ja ennakkoverot. Yrittäjänä sinun tulee ottaa itsellesi Yrittäjän Eläkevakuutus eli YEL, joka määritetään arvioidun palkkasi perusteella (200e-600e/kk). Lisäksi tarvitset rakennusalalle soveltuvat vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Nämä, kuten muut yritystoimintaan liittyvät kulut, ovat vähennyskelpoisia verotuksessa.

Yrittäjänä kirvesmies voi laskuttaa työstään saman määrän, joka yrityksillä menee palkkatyössäolevan kirvesmiehen pitoon kokonaisuudessaan – eli 17e/h + palkan sivukulut, joka tekee n. 28e/h. Tienaat siis enemmän, mutta sinun tulee muistaa hoitaa kaikki velvollisuudet itse. Jos jokin menee pieleen, olet henkilökohtaisesti vastuussa kaikesta. Muista, että sinun tulee myös yksin selvitä vastaantulevista ongelmista.

Vuokratyö

Vuokratyö on työskentelymuoto, jossa menet töihin yritykseen, joka myy sinun työpanostasi eteenpäin ja maksaa sinulle useimmiten työehtosopimuksen mukaisen palkan. Vuokratyö on siis normaalia palkkatyötä, mutta ilman takeita työn ma´äärästä. Sinulla voi joskus olla paljon töitä, ja joskus ei välttämättä ollenkaan. Vuokratyö soveltuu sinulle silloin, jos sinua ei haittaa työn jaksoluonteisuus. Palkkasi esimerkiksi kirvesmiehenä on n.17e/h, josta saat verojen jälkeen 13e/h. Muista kuitenkin, että töitä voi olla vähemmän.

 

 

 

 

2. Mistä saan rakennusalan töitä Suomessa?

Voit löytää töitä niin virallisilta työnilmoitussivustoilta kuin verkostoista, välityssivustoilta ja sosiaalisesta mediastakin. Rakennusalan osuuskunnilla, kuten www.eurowork.fi , on usein oma työpankki, josta töitä voi myös löytää. 

 

Osuuskunnan työpankki

Rakennusalan osuuskunnan työpankeista löydät monenlaisia projekteja eri ammattilaisille. Osuuskuntien pankit ovat useimmiten käytettävissä ainoastaan kyseessäolevan osuuskunnan jäsenille. Voit siis aloittaa työskentelyn Suomessa liittymällä osuuskuntaan ja tarttumalla avoimiin projekteihin.

 

 

Virallinen työpaikkailmoitussivusto

Voit etsiä rakennusalan töitä Suomesta virallisilta sivustoilta kuten www.mol.fi  tai www.monster.fi. Nämä työt on useimmiten ilmoitettu palkkatöinä, mutta jos haluat tienata enemmän, kannattaa sinun ottaa yhteyttä työn tarjoajaan ja ehdottaa laskuttavasi työstäsi esimerkiksi osuuskuntayrittäjänä. 

 

Sosiaalinen media

Esimerkiksi Facebookista löytyy lukuisia eri ryhmiä rakennustöiden ilmoittamiseen. Näihin ryhmiin kannattaa liittyä ja seurata kiinnostavia ilmoituksia. Kun sopiva tulee vastaan, voit ehdottaa myös laskuttavasi työstäsi esimerkiksi osuuskuntayrittäjänä. Etsi siis rohkeasti eri ryhmiä, ja tartu toimeen!

 

 

3. Suomessa asumisen kustannukset

Suomessa asuminen on yleisesti hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi Virossa tai Latviassa, mutta järkevillä valinnoilla kustannuksia voi laskea reippaasti.

Yksiön kuukausivuokra Helsinkin keskustassa on noin 800e-900e/kk. Jos haluat asua lähellä kaupunkia, asuinmuotona kannattaa suosia soluasumista, jolloin kustannukseksi muodostuu n. 300e-500e/kk. Jos sinulle riittää asuminen lähiöissä, voit saada yksiön n.600e/kk hintaan. Helsinki ja Espoo ovat verratain kalliita asuinalueita, mutta esimerkiksi Vantaan reunoilta, Klaukkalasta ja Nurmijärveltä löydät heti huomattavasti edullisempia asuntoja. Vuokran päälle tulee yleensä vesimaksu (n.20e/kk) ja sähkölasku (yksiössä n. 20e/kk). 

Käytetyn auton hankintahinta alkaa n.1000 eurosta. Autossa tulee olla pakollinen liikennevakuutus, joka maksaa n.600e/vuosi. Tämän lisäksi auto tulee katsastaa vuosittain (n.89e/kerta) ja huolehtia säännöllisistä huolloista. 

Ruoan hinta on Suomessa nousemaan päin, mutta tekemällä ostokset esimerkiksi Lidlissä voit säästää reippaasti ruokakustannuksissasi. Kotiruokaan kannattaa varata n.300e/kk. Jos käyt ulkona syömässä lounaalla, on lounaan hinta keskimäärin 12e. Illalla ravintolassa ateriat maksavat noin 17e. 

Jos asut pysyvästi Suomessa ja sairastut, käytössäsi on kattava kunnallinen terveydenhuolto, joka on hyvin edullinen käyttää. 

 

 

Lisää artikkeleita

Miksi rakennusalan yrittäjän on otettava YEL-vakuutus?

Kun työskentelet rakennusalalla yrittäjänä, YEL-vakuutuksen (Yrittäjän Eläkevakuutus) ottaminen on paitsi lakisääteinen velvollisuutesi, myös keskeinen osa omaa sosiaaliturvaasi. Tässä artikkelissa käsitellään syitä, miksi YEL-vakuutus on välttämätön,

TOP-3 tehtävää huhtikuulle

Rakennusalan ahdinko on pahimmillaan juuri nyt. Se näkyy ja kuuluu. On optimistista nähdä, että vanhat tukijoukot vuosien takaa palaavat osuuskuntaamme. Erityisesti kasvaa jälleen sama vanha